Český kráter aneb jak se dostaly hadce (serpentinity) na povrch

12.06.2012 18:56

Tato teorie ještě není plně potvrzena, ale z poznatků, které získali vědci v nedávné době se budeme držet následujícího vysvětlení.

Před 2 miliardami let údajně dopadl na povrch meteorit zvaný Chondrit. Místo dopadu by mělo být mezi Českými Budějovicemi a Benešovem. Pod dopadu na zemský povrch se o vše zasloužil tzv. kráterový pochod. Ten probíhá takto: pokud že dopadne těžký meteorit na povrch Země (to je právě tento případ), vyhloubí díru hlubokou až 100 km do země (tzn. do zemského pláště-SiMy). Ale hned po dopadu se díra způsobená meteoritem začne zalévat horninami, které jsou v zemském plášti v tekutém stavu (něco jako magma) a ty za nepatrnou chvíly ztvrdnou. Díky tomuto ději se dostaly hadce na povrch z 90 km pod zemí, protože v tekuté formě zalily díru způsobenou meteoritem a pomohly na povrch také další hornině vznikající v zemské kůře-granulitu (ty jsou údajně z hloubky 25 km pod povrchem). Ale zpět na povrch. Po dopadu meteoritu, který se rozdrtí o povrch, se začne šířit ultrazvuková vlna, která má za následek tzv. šokovou přeměnu. Dále se šíří tzv. kráterová tsunami. Spolu s ní se vystřelí do vzduchu tzv. kráterová jehla. Ta byla v tomto případě vystřelena asi do výšky 100 km (kráterová jehla vystřelí v místě dopadu meteoritu-na Měsíci je to přibližne ve středu kráteru). Kráterová tsunami se zastaví, až nebude mít dostatečnou sílu. Ta má za následek ohraničení dopadu meteoritu (pokud se díváte na krátery na Měsíci, tak je to ohraničení kráteru). Nakonec po dopadu kráterové jehly na porch se jehla rozdrtí a částečně, nebo i celkově, zaplní kráter vzniklí dopadem meteoritu. 

Celý tento proces se dá srovnat s dopadem kapky na vodní hladinu.

Důkazem, že se toto opravdu stalo, je chybějící část v zemském plášti. Pokud bychom opsali kružnici o průměru cca 80 km právě mezi Českými Budějovicemi a Benešovem, všimly bychom si v zemském plášti chybějící roztavené horniny (v tomto případě živce), která chybí celkem v 5 km do hloubky v zemském plášti.

 

                              

             Takto viděli ve starověku Čechy,

        protože se ještě kráter nestačil zasypat.                           Kruhové schéma Českého kráteru.