Halit
12.02.2013 07:01
Barva a vryp |
Tvrdost a hustota |
Štěpnost a lom |
Krystalická soustava |
Lesk a propustnost světla |
Chemické složení |
bílá, našedlá, narůžovělá, |
2; 2,1-2,2 g/cm3 |
dokonalá; lasturnatý |
krychlová |
Skelný, mastný; průsvitný až neprůhledný |
NaCl |
Halit je v běžném použití znám pod názvem kuchyňská sůl (drcený halit). Jeho barvy nejsou stále dané, záleží na ložisku a na příměsích, které se v daném místě nacházejí. Je dobře rozpustný ve vodě. Zajímavostí je, že jeho vodný roztok je elektricky vodivý. Velká ložiska jsou na Slovensku (Solivar u Prešova), v Polsku (Wieliczka), v Německu a v Rakouských Alpách (Hallstatt u Salzburgu).