Indočínity

26.01.2014 17:56

V tomto článku se budeme zabývat indočínity. Jsou to meteority, které na povrch spadly asi před 750 000 lety, což je pro geologie "krátká" doba. Dopadly do oblasti Indie, Číny, ale také Indonésie až po Austrálii (zde se nazývají australity). Je to vlastně sklovitá hmota, svou stavbou velice podobná vltavínům - patří tedy mezi tektity. Od vltavínů se odlišují tmavší barvou (jejich barva je tmavě zelená až černá). Protože ovšem na zemském povrchu nejsou tak dlouho jako vltavíny (ty jsou staré asi 14,7 mil. let), nepůsobily na ně ještě kyseliny, které by je rozleptávaly, jako je tomu u vltavínů, a proto se tedy nemůžeme setkat s typickými "ježky", s jakými se u vltavínů setkáváme v okolí Besednice.

Jak vlastně vznikly tyto zajímavé tvary? Meteorit se při průletu atmosférou zcela roztavil a na základě působení sil vznikaly určité tvary.

  • a) činky - vznikly díky působení odstředivých sil především ve dvou protilehlých směrech
  • b) valounky - odsředivé síly na ně působily přibližne stejně ze všech stran
  • c) bubliny - síly na ně působily přibližně stejně ze všech stran, ale uvnitř po ztuhnutí vnějšího obalu zůstávala stále roztavená tekutina, a proto je vnitřek dutý; po dopadu na povrch se většinou rozpadnou kvůli působení vnitřních sil
  • d) korýtka - mohou vznikat natažením bubliny, dojde k vytvoření protáhlého plochého tvaru se žlábkem

Strana, která byla vystavena proudění vzduchu, byla "otrýskávána" a tudíž je hrubá a narušená. Podle toho můžeme například zjistit, zda vidíme stranu bubliny vnější nebo vnitřní. Často je také možné, že došlo k prasknutí bubliny již ve vzduchu, a tudíž byly obě strany "otryskávané", jedna však méně.

Po dopadu na povrch došlo často k rozpadu bublin. Také bylo možné, že objekt dopadl na nerovnost, kamínek a tím vznikla "povučina" nebo "kříž", který známe z rozbitého skla.

Odkazy na obrázky: