Návštěva obchodu a galerie Minerália Praha

16.05.2014 18:35

V úterý 13.5.2014 jsme se společně s geologickým kroužkem vypravili na Mineralogickou olympiádu do České Třebové. Cestou zpět jsme však v praze měli docela dost času, tak jsme se rozhodli podívat do obchodu Minerália Praha.

Tento obchod se nachází nedaleko Hlavního nádraží v Praze. Již na první pohled z venku působí honosně a moderně, uvnitř je to však ještě lepší. V tomto obchodě máme možnost jít do několika pater. V přízemním patře je obchod s minerály, v prvním obchod s minerály zasazenými ve špercích a restaurace, a v minus prvním patře muzeum. Nečekejte však, že byste si v tomto obchodě jen tak něco koupili. Je totiž docela drahý, nicméně vzorky opravdu stojí za to. V přízemí nalezneme oblast se zeolity (hlavně apofylity, skolecity, sem tam se tam i míchají kalcity a křemeny), oblast s křemeny a poté některé další minerály, které tam však nejsou dominantní. Jak jsem již sdělil, ceny minerálů nejsou nikterak nízké, u geod apofylitů se skolecity se cena vyšplhá na půl milionu, u některých krytsalů a záhněd není nijak výjimečná cena ani milión korun. Vzorky jsou opravdu pěkné. některé jsou však přibroušené, což ale laik není skoro schopen poznat (pokud to není zrovna do očí bijící). Co se mi však velice zamlouvá je to, že vám tu nikdo nezakazuje fotografovat! S tím jsem tedy opravdu nepočítal. V prvním patře je, jakk jsem již napsal, obchod především se šperky. Ty se mi nijak moc nezamlouvají, nejsem zrovna zastáncem broušení nerostů do šperků. Zaujala mě však restaurace. Desky stolů jsou slepeny z jednotlivých kusů zkaměnělých kmenů, v celé restauraci se nachází nespočetný počet druhů kalcitů. Jsou tu cvočkovce, prismatické krystaly zakončené klenci, srostlice krystalů apod. Muzeum jsme nenavštívili, protože vstupné nepatřilo zrovna k nejlevnějším a navíc nám nezbývalo mnoho času.

Pokud se chcete do tohoto obchodu podívat, ale nechcete se obtěžovat cestou do Prahy, můžete si ho alespoň virtuálně "projít" na adrese https://www.mineralia.cz/virtualni-prohlidka/.

Odkaz na fotoalbum zde https://fotogalerie-zabavna-geologie.webnode.cz/specialni/mineralia-praha/.