Pole v Nemanicích

16.01.2013 09:34

Na podzim roku 2012 jsem se podle informace od Jihočeského muzea vydal na pole kousek od mého domu. Bylo mi totiž řečeno, že se tam nachází šokové křemeny (pro ty co neví, co jsou šokové křemeny: jsou to křemeny, které po dopadu meteoritu ultrazvuková vlna "ošlehla" a následkem této obrovské síly získal typické pruhování (jsou to shluklé molekuly SiO2 nahlučené u sebe a na dalším místě naopak odtažené od sebe) a také (a to je hlavní, proč jsem sem šel) zkamenělé dřevo. 

Jen co se na pole vydáte, vydíte mnoho křemenů a když se ještě pořádně díváte, najdete mnoho poměrně hezkých šokových křemenů. Jen co se dostanete na místo vyznačené na mapce, začne se zde objevovat mnoho minerálů, které na první pohled připomínají křemen, ale na bližší prozkoumání zjistíte (i na pohmat), že je tento minerál odlišný od klasického křemene. Obsahuje černé skvrny (zbytky nerozloženého dřeva). Celý minerál je vyhlazen, takže ho od křemene poznáte docela snadno.

Jak vlastně takovýto minerál vzniká? Jedná se o poměrně vysoce rozložené dřevo, které je schopno přijmout poměrně velké množství vody. Na tomto místě je z erodovaných (narušených) křemenů rozpuštěno SiO2 ve vodě. Do rozloženého dřeva vnikne voda s rozpuštěným obsahem SiO2. Dřevo za x stovek let "ztvrdne".

Nemyslete si, že se jedná o krátký proces, jak říkám, je to otázka x stovek, možná tisícovek let. Po této době se tento minerál dá na tomto poli sebrat.

A kam za dřevem? Pro vaši orientaci vám přiložím mapu, ve ketré budou důležité informace zakresleny. Doufám, že vám toto naleziště přinese také tolik nadšení jako mně.

 

 

Nemanice