Výlet po jihočeských lokalitách

03.06.2014 16:16

V sobotu 31.5. jsme se spolu s geologickým kroužkem vypravili za kameny do terénu. Navštívili jsme mnoho jihočeských lokalit, ale také jednoho vášnivého sběratele.

Jako první na programu nejdříve bylo zajet se podívat do Starova na křemeny, nicméně během cesty se mnoho věcí změnilo. Nejprve jsme tedy navštívili sběratele minerálů ve Strakonicích, který nám nejen ukázal jeho sbírku, ale i některé minerály daroval. Protože si minerály sám brousí, dostali jsme od něj i pěkně vybroušené hradbové a železité křemeny. Také se nám podařilo získat mnoho opálů a krystalů různých minerálů. Některé byly tak pěkné, že byly okamžitě zabaveny do Jihočeského muzea.

Následně naše cesta směřovala do Mutěnic, což jsme původně také v plánu neměli. Nicméně nikdo toho nelitoval. Na zdejší haldě jsme našli mnoho fluoritů (dokonce i oktaedrový krystal, který je u fluoritů spíše vzácnější), papírových kalcitů a hematitů.

Konečně jsme se dostali na náš původní plán exkurze (bylo však již 13:00), a to do Starova. V této lokalitě se původně těžili křemeny pro sklářské účely, nicméně těžba již byla zastavena. To však nic nemění na tom, že se tu nachází opravdu velice pěkné krystaly křemene, jak se můžete sami přesvědčit ve fotogalerii. Krystaly o velikosti několika centimetrů jsou tu docela časté a hojné, většinou jsou to však pouze "špičky".

Předposlední lokalitu, kterou jsme navštívili, byly Malenice. Tato lokalita se pyšní výskytem speciální horniny, tzv. pseudotachylitu. Někteří tuto horninu mylně určují jako migmatit, je však dokázáno, že je od migmatitu velice rozdílná. Nevznikla totiž přetavením, ale následkem vlnění způsobeného dopadem meteoritu (viz Český kráter aneb Jak se dostaly hadce na povrch). Významná je však pro sběratele hlavně jedním minerálem, který se v ní nachází, a to almandinem. Protože jsme sebou neměli dostatečně velkou palici, neměli jsme příliš velké úspěchy, i když, Tomášovi se podařilo najít krystal almandinu o velikosti cca 3 cm. Co nás na této lokalitě dost znechutilo byl až pozdější nález, který si nikdo z nás do sbírky dát nechtěl. Nejen že nenechaví sběratelé rozbijí skoro celou skálu, ale někteří ji dokonce pomocí výbušnin odpalují. Proto na to náš kroužek upozorní odpovědné úředníky a budeme se snažit, abychom je přesvědčili, že se tato lokalita musí vyhlásit jako chráněná, protože tímto tempem by z ní za chvíli nezbyl ani kousek. Některým možná připadá, že o této hornině již slyšeli! A je to dost možné, protože zcela totožná hornina tvoří táborskou granátovou skálu, která je mimochodem chráněná již od minulého století. Malenické pseudotachylity byly původně také skalní útvar, nicméně kvůli sběratelům už po ní nění ani památky.

Cílem naší výpravy byla zřícenina hradu Helfenburg, která je postavená na žíle horniny porfyru.

Výlet jsme si náramně užili a myslím, že mi ostatní z kroužku dají za pravdu, že se všichni těšíme na další takovýto zážitek.

Odkazy na fotogalerii (pozn.: jsou vyfoceny jen ty nejlepší minerály, našli jsme jich mnohem více):

Dary od sběratele: fotogalerie-zabavna-geologie.webnode.cz/mineraly-a-horniny-lokalit/bohouskovice/

Mutěnice: fotogalerie-zabavna-geologie.webnode.cz/mineraly-a-horniny-lokalit/mutenice/

Starov: fotogalerie-zabavna-geologie.webnode.cz/mineraly-a-horniny-lokalit/starov/

Malenice: fotogalerie-zabavna-geologie.webnode.cz/mineraly-a-horniny-lokalit/malenice/