Výlet v okolí Nemanic

11.05.2013 17:48

Ve středu 8.5.2013 jsme se společně s geologem z Jihočeského muzea vydali navštívit poměrně známé lokality. Náš plán byl: nejprve jít do lomu v Hrdějovicích, pak navštívit Orty, poté se podívat na haldu u lomu Etna a nakonec navštívit haldu v Libníči a Eliášovu štolu.

Nejprve jsme se šli podívat do lomu v Hrdějovicích. Zde jsme dostali odborný výklad: lom je tvořen štěrkopísky starými asi 30 mil. let. Písek ale není ona surovina, která se zde těžila. Je to kaolin, jemný šedý prášek ze kterého se vyráběl porcelán; vznikl ze živce. Dále zde můžeme najít i slepence s mnoha velikostmi zrn a mně se tu dokonce podařilo najít skoryl. Nemálo častá je tu i tzv. Hosínská koule - hematitová koule obalená pískovcem; často zvětralá.

Potom jsme se vypravili do Ortů. Zde se těžil kaolin v pískovci. Jak se z něj dostával? Je to jednoduché. Nejprve nastoupili kopáči. kteří pískovec s kaolinem vytěžili a vyvezli ven. Pak už se o vše postarala eroze, písek se rozložil a oni mohli v klidu použít kaolin na výrobu porcelánu. Před vstupem I (římská 1) je opravdu častá lepkavá hornina jílovec (tvoří ji jíl). Uvnitř se pak můžete podívat na mnoho zajímavostí, ale doporučuji vstupovat II (římskou 2), protože u vstupu do I (římská 1) je asi 1m hluboké jezírko. Ale pozor, chodby v Ortech mají celkem asi 8km tak abyste se neztratilli!!!.

Následovala halda u lomu Etna ve Lhoticích. Dozvěděli jsme se, že se zde nachází minerál antracit, tj. uhlí s nejvyšším stupněm prouhelnění (laicky řečeno kvalitní černé uhlí). Tzn., že okolí Lhotic, Úsilného apod. je z období Prvohor (přesněji období Perm - 230 mil. let). Jak to poznáme? Jednak podle hornin a minerálů, které se tu nachází (antracit, železitý pískovec popř. slepenec). Dalším znakem jsou "rezavá pole" - pole je zbarveno od trojmocného železa, které je pro Perm typické. Není to ale jediná věc, kterou můžeme na haldě najít. Dále tu nacházíme různé sírany a síru, sádrovec, a dokonce zkameněliny z období Permu (nečekejte žádné živočichy, protože na konci Prvohor došlo k obrovskému vymírání; nalezneme tu různé přesličky, plavuně, ...). Antracity jsou sice poměrně zvětralé, ale pokud budete alespoň hodinu hledat, určite nějaký pěkný vzorek najdete.

Haldu v Libníči jsme již bohužel nenavštívili, protože jsem již časově nestíhali.

Nakonec jsme se podívali do tzv. Dědičné Eliášovi štoly (dědičné z toho důvodu, že byla budována po několik generací a budování se "dědilo"). Nečekejte tu ovšem žádné minerály (střibro, pyrit, sfalerit, ...), protože štola byla vybudována za účelem odvodu vody z dolu na stříbro. Jediný jev, který je tu docela častý je tvorba krápníků.

Tímto jsme náš výlet zakončili a já osobně se už nemůžu dočkat, až se na výlet vypravíme znovu.